ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Anopoli Rooms - Tavern - 4x4 Mountain Trips

Παραλίες

Σε κοντινή απόσταση από την Ανώπολη θα βρείτε υπέροχες παραλίες για να κάνετε μια βουτιά στα πεντακάθαρα νερά του Λιβυκού Πελάγους

Παραλία Ίλιγγας

Παραλία ΊλιγγαςΟ Ίλιγγας είναι μια απίστευτης ομορφιάς παραλία με καταγάλανα κρυστάλινα νερά και ασημένια χοντρή άμμο στην έξοδο του φαραγγιού Καβή.

Βρίσκεται μόλις 1km δυτικά της Χώρας Σφακίων, από την οποία μπορείτε να έρθετε περπατώντας, και 74km νότια των Χανίων. Ο Ίλιγγας έχει δύο παραλίες.

Η πρώτη παραλία στα δυτικά είναι μεγαλύτερη και μπορείτε να έρθετε με αυτοκίνητο και να περπατήσετε από το δρόμο, ενώ η δεύτερη βρίσκεται ανατολικά και είναι απόμερη, καθώς μπορείτε να έρθετε μόνο με βάρκα ή κολυμπώντας από την διπλανή.

Παραλία Γλυκά Νερά
Παραλία Γλυκά ΝεράΤα Γλυκά Νερά βρίσκονται 75km νότια των Χανίων και 4km δυτικά της Χώρας Σφακίων. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της νότιας Κρήτης, η οποία είναι κρυμμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Σφακίων. Το 2003, οι Times του Λονδίνου την είχαν κατατάξει στις 20 πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης. Ονομάζεται έτσι από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Το νερό είναι πόσιμο, αν και λίγο γλυφό μερικές χρονιές.

Η παραλία είναι βοτσαλωτή, με χαρακτηριστικό βαθυγάλανο χρώμα νερών. Γενικά, ο μόνος τρόπος για να έρθετε εδώ είναι με καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων. Ωστόσο για τους πιο τολμηρούς και ψαγμένους υπάρχει ένα κουραστικό μονοπάτι από τα Σφακιά (30') και από το Λουτρό (60'). Το μονοπάτι από το Λουτρό είναι σαφώς δυσκολότερο και αγχωτικό, λόγω των γκρεμών και του ύψους, αλλά δεν θα σας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα αφού συντηρείται συχνά, καθώς αποτελεί τμήμα του μονοπατιού Ε4.

Τα νερά όπως αναμένεται είναι γενικά παγωμένα, λόγω των πηγών, ακόμη και στο κατακαλόκαιρο. Επίσης, παρά την απόλυτη ερημιά της περιοχής, υπάρχει μια καντίνα πάνω σε ένα βράχο στην δυτική πλευρά της παραλίας η οποία πουλάει φαγητό, αναψυκτικά και νοικιάζει ξαπλώστρες. Επίσης, υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια στην παραλία, στα οποία (αν προλάβετε) θα βρείτε δροσιά.

Λουτρό

ΛουτρόΤο Λουτρό είναι ένα μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 71 χιλιομέτρων νότια των Χανίων, στο τέλος του ακρωτήριου Μουρί. Πιστεύεται ότι αυτή ήταν η θέση της αρχαίας πόλης του Φοίνικα και ήταν το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης. Αργότερα, έγινε το χειμωνικό λιμάνι της πόλης των Σφακίων, λόγω του γεγονότος ότι ο κλειστός κόλπος και το μικρό νησί στην είσοδο του δημιουργούν ένα φυσικό λιμάνι όπου τα πλοία μπορούν να είναι ασφαλή ακόμη και σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

Η μικρή παραλία μπροστά από το Λουτρό και η μεγαλύτερη παραλία αμέσως μετά το ανατολικό άκρο του χωριού, που ονομάζεται Κέραμος, είναι μια πολύ καλή επιλογή, ειδικά όταν από ο νοτιάς είναι ισχυρός. Οι παραλίες είναι με βότσαλο, καλά οργανωμένες και το νερό είναι πάντα ήρεμο και έχει ένα καταπληκτικό βαθύ μπλε και πράσινο χρώμα. Αν σας αρέσει η μάσκα, δεν αποκλείεται να δείτε τους συχνούς επισκέπτες της παραλίας, τις θαλάσσιες χελώνες Καρέτα.

Το Λουτρό είναι ένα μέρος για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό. Ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι στη νοτιοδυτική Κρήτη, που δεν έχει ακόμη αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία με πισίνες. Δεν υπάρχουν δρόμοι γεμάτοι κόσμο, εστιατόρια και κοσμικές παραλίες, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα!

Η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα ή με τα πόδια.

Παραλίες Λύκος και Φοίνικας

Παραλία ΛύκοςΟ Λύκος και ο Φοίνικας είναι δύο απομονωμένοι γειτονικοί οικισμοί που βρίσκονται 900m και 700m δυτικά του Λουτρού Σφακίων αντίστοιχα και 83km νότια των Χανίων.

Η παραλία στο Λύκο είναι αρκετά βραχώδης, ενώ στο Φοίνικα έχει μεγάλα βότσαλα. Οι παραλίες της περιοχής δεν είναι αξιόλογες, αλλά ενδείκνυνται για πολύ ήρεμες διακοπές, με τις βασικές υποδομές κοντά. Ωστόσο, οι ακτές του Λύκου φιλοξενούν σπάνιες φώκιες Μονάχους.

Ο πιο συχνός τρόπος πρόσβασης στα δύο λιμανάκια είναι με ιδιωτικό ή νοικιασμένο σκάφος από τη Χώρα ή το Λουτρό. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε το καράβι για Λουτρό από τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια, τη Γαύδο, τη Παλαιόχωρα ή την Αγία Ρουμέλη και στη συνέχεια να περπατήσετε μέχρι το Φοίνικα ή το Λύκο, από το μονοπάτι Ε4. Τέλος, η πιο περιπετειώδης εναλλακτική είναι να πάρετε από τη Χώρα το δρόμο για Ανώπολη και μετά το χωματόδρομο για το χωριό Λιβανιανά. Από κει αρχίζει ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος που οδηγεί στο Λύκο και στο Φοίνικα. Ωστόσο, αποφύγετε το αν δεν έχετε πολύ ψηλό αμάξι ή μηχανή ανωμάλου δρόμου.

Και στις δύο παραλίες υπάρχουν ταβερνούλες και δωμάτια για διαμονή. Η περιοχή ενδείκνυται για ψαροτούφεκο και εξορμήσεις στις τριγύρω περιοχές. Η έξοδος του φαραγγιού της Αράδαινας είναι κοντά, 60' περπάτημα στα Δυτικά από το Λύκο.

Παραλία Μάρμαρα

Παραλία ΜάρμαραΤα Μάρμαρα ή Διαλισκάρι είναι μια μικρή απομονωμένη παραλία με βοτσαλάκι, που σχηματίζεται στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Αράδαινας στην περιοχή των Σφακίων. Βρίσκεται 85km νότια των Χανίων και 5km δυτικά του Λουτρού. Αποτελεί την παραλία που ξαποσταίνουν κυρίως όσοι περνούν το φαράγγι της Αράδαινας. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί επισκέπτες που έρχονται με καραβάκι από το Λουτρό.

Η περιοχή καλύπτεται από άσπρους λείους βράχους, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε. Εξ ου και το όνομα της παραλίας. Τα Μάρμαρα βρίσκονται σε απόσταση 60' (περπάτημα) από τον κοντινότερο οικισμό, το Λύκο και 75' από το Λουτρό. Δεν υπάρχουν δρόμοι εδώ, άρα ο μόνος τρόπος να έρθετε είναι με τα πόδια ή με καραβάκι. Το καλοκαίρι εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για τα Μάρμαρα από το λιμάνι του Λουτρού.

Στην παραλία υπάρχει μια ταβέρνα που συνήθως ξεκουράζονται όσοι κατεβαίνουν από την Αράδαινα, περιμένοντας το καράβι από το Λουτρό.

Παραλία Άγιος Παύλος Σφακίων

Παραλία Άγιος Παύλος ΣφακίωνΟ Άγιος Παύλος είναι μια πανέμορφη παραλία στη θέση Πίσω Αιγιαλοί, 3 χιλιόμετρα ανατολικά από την Αγία Ρουμέλη και 6 χιλιόμετρα δυτικά του Λουτρού, στην έξοδο από του άγριου φαραγγιού της Ελυγιάς. Η παραλία είναι εντελώς απομονωμένη από τον πολιτισμό, δεδομένου ότι ο μόνος δυνατός τρόπος για να έρθετε εδώ είναι με βάρκα ή με πολύωρη πεζοπορία. Το πιο κοντινά λιμάνια είναι η Αγία Ρουμέλη και το Λουτρό. Η πεζοπορία από την Αγία Ρουμέλη παίρνει 50'-60', σε ένα εύκολο δρομάκι κατά μήκος της ακτογραμμής.

Η παραλία καλύπτεται από χοντρή ασημένια και καφέ άμμο και είναι κρυμμένη μέσα σε ένα πανέμορφο μικρό πευκοδάσος. Φυσικά, δεν υπάρχουν ανέσεις κοντά, εκτός από μια μικρή ταβέρνα όπου μπορείτε να προμηθευτείτε νερό και φαγητό. Τα πεύκα είναι πολλά, αλλά αρκετά ψηλότερα και έτσι χρειάζεται να φέρετε κάποια ομπρέλα μαζί σας.

Το όνομα Άγιος Παύλος προέρχεται από την βυζαντινή εκκλησία που είναι χτισμένη πάνω στην παραλία, στη θέση Σελούδα. Η εκκλησία βρίσκεται στο σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος λέγεται ότι βάπτισε ανθρώπους περνώντας από δω κατά το ταξίδι του για τη Ρώμη. Είναι μια πολύ γραφική μικρή εκκλησία, χτισμένη πάνω στην παραλία με πέτρες από την περιοχή. Για το λόγο αυτό δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσετε την εκκλησία από μακριά, καθώς γίνεται ένα με το τοπίο.

Η εκκλησία έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με ένα ισομήκη σταυρό και ένα θόλο στο κέντρο. Η εκκλησία χτίστηκε γύρω στο δέκατο αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο και οι τοιχογραφίες της χρονολογούνται από το δέκατο τρίτο αιώνα.

>>>ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ<<<

 • Άγιος Παύλος - Agios Pavlos
 • Γλυκά Νερά - Glyka Nera
 • Άγιος Παύλος - Agios Pavlos
 • Παραλία Μάρμαρα - Marmara beach
 • Άγιος Παύλος - Agios Pavlos
 • Άγιος Παύλος - Agios Pavlos
 • Άγιος Παύλος - Agios Pavlos
 • Γλυκά Νερά - Glyka Nera
 • Γλυκά Νερά - Glyka Nera
 • Παραλία Μάρμαρα - Marmara beach
 • Παραλία Μάρμαρα - Marmara beach
 • Άγιος Παύλος - Agios Pavlos

facebook