ΑΡΧΙΚΗ
Anopoli Rooms - Tavern - 4x4 Mountain Trips

Ανώπολη Δωμάτια - Ταβέρνα - Εκδρομές 4x4

Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση και εδώ και εξήντα χρόνια προσφέρουμε στους περιηγητές διαμονή, φαγητό και οργανωμένες εκδρομές με 4x4 στα Λευκά όρη, στα φαράγγια και στις παραλίες τις περιοχής.

Η Ανώπολη είναι ιδανικό μέρος για κάποιο που του αρέσει η θάλασσα, το βουνό ή συνδυασμός και των δυο ή για κάποιο που επιζητά ήρεμες διακοπές.

Αν αγαπάτε την φύση, και θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας σε ένα ήσυχο μέρος τότε το Anopoli rooms είναι το κατάλληλο μέρος.

Θα μας βρείτε μετά από την πλατεία του χωρίου Ανώπολη καθώς πηγαίνετε προς την γέφυρα - φαράγγι της Αράδαινας.

Ανώπολη Σφακίων 

Το Οροπέδιο της Ανώπολης βρίσκεται στην περιοχή των Σφακίων και πιο συγκεκριμένα 12km δυτικά της Χώρας Σφακίων και σε απόσταση 84 χλμ. από τα Χανιά. Είναι ένα μικρό οροπέδιο που σχηματίζεται μέσα στα άγρια βουνά των Σφακίων, μέσα στην πιο δύσβατη επαρχία της Ευρώπης.

Το οροπέδιο είναι πολύ εύφορο και εξακολουθεί να τρέφει τους κατοίκους του κεφαλοχωρίου της Ανώπολης, που βρίσκεται εδώ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός ασφάλτινου φιδίσιου δρόμου 12km που ανεβαίνει τα απότομα βουνά από την Χώρα Σφακίων. Το τοπίο με τα επιβλητικά Λευκά Όρη και τα μονοπάτια που ανεβαίνουν ως την αλπική ζώνη (πάνω από 2000m υψόμετρο), σε αντίθεση με την ηρεμία του οροπεδίου, προκαλεί δέος σε όλους τους επισκέπτες. Αξίζει να ανακαλύψετε την αυθεντική Κρήτη μέσα από μια επίσκεψη στην Ανώπολη. 

Στα δυτικά το οροπέδιο σχίζεται από το άγριο φαράγγι της Αράδαινας, το οποίο καταλήγει στην παραλία Μάρμαρα ή Διαλισκάρι. Από την άλλη μεριά του φαραγγιού σχηματίζεται το μικρότερο οροπέδιο της Αράδαινας, στο οποίο οδηγεί μια σιδερένια γέφυρα που διασχίζει το φαράγγι. Από τη γέφυρα αυτή εκτελούνται οργανωμένα άλματα με σχοινί bungee, καθώς το ύψος της γέφυρας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ύψος για άλματα στην Ευρώπη μετά το φράγμα Verzasca στην Ελβετία.

Ιστορία περιοχής

Στη θέση του σημερινού χωριού της Ανώπολης ήταν χτισμένη η αρχαία Ανώπολη, λιμάνι της οποίας ήταν η Κατώπολη ή Φοίνικας, που σήμερα βρίσκεται στο Λουτρό. Η Ανώπολη ήταν ανεξάρτητη πόλη και είχε δικό της νόμισμα. Κατά τη βυζαντινή περίοδο ήταν ακμαία, γεγονός που φαίνεται από τις πολλές εκκλησίες της εποχής. Αργότερα, κατά την Τουρκοκρατία η Ανώπολη, όπως όλη η επαρχία των Σφακίων, λόγω του έντονου ορεινού ανάγλυφου, δεν κατοικήθηκε από Τούρκους. Τα Σφακιά γέννησαν μεγάλους αντάρτες και επαναστάτες και πολλές φορές τα τέκνα της γνώρισαν τη σκληρότητα των κατακτητών. Ο πιο γνωστός ήρωας της Ανώπολης ήταν ο Δασκαλογιάννης (Ιωάννης Βλάχος). Ο Δασκαλογιάννης, πασίγνωστος σε όλη την Κρήτη, πραγματοποίησε μια από τις σημαντικότερες απόπειρες για Κρητική Επανάσταση το 1770, αλλά οι Τούρκοι την κατέπνιξαν και τον έγδαραν ζωντανό.

facebook